تاثیرات روحی مهاجرت بر کودکان و نوجوانان

مشکلات روانی پس از مهاجرت می‌ تواند بر زندگی و توانایی‌ های کودکان تأثیر گذار باشد. در این راه، کودکان با مواجه شدن با وضعیت‌ های جدیدی مثل زبان و فرهنگ‌ های متفاوت، جدایی از دوستان و خانواده و تجربه تنهایی رو به رو هستند. این تغییرات ممکن است باعث بروز استرس، اضطراب و افسردگی در کودکان شود. از آنجایی که کودکان در این فرآیند کمترین کنترل و تصمیم‌گیری را دارند، احساس ناامنی و نگرانی در آنها شکل می گیرد و این می‌تواند به مشکلات روانی بزرگتری در آینده منجر شود. راهکارهای شناسایی و مداخله در کنترل این مشکلات نیز از اهمیت زیادی برخوردار است تا بتوان زندگی روانی کودکان را بهبود بخشید.

مشکلات کودکان بعد از مهاجرت

زمانی که صحبت از مهاجرت کودکان به میان می‌ آید، مهم‌ترین چالش آن‌ها مسئله تحصیل است. آموزش و پرورش نقش اساسی در زندگی کودکان ایفا می‌کند و از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به عنوان والدین، اگر شرایط تحصیلی فرزندانمان را در کشور جدید به خوبی فراهم کنیم، آن‌ها راحت‌تر با فرهنگ جدید سازگار خواهند شد و این امر زمینه‌ ساز تطبیق بهتر آنان با جامعه جدید خواهد بود هر چند که این قابل درک است که خود والدین دچار مشکلات و یا حتی افسردگی بعد از مهاجرت هستند

مدرسه جدید و تحصیل مهم ترین مشکل کودکان و نوجوانان بعد از مهاجرت

رو به رو شدن با تعداد دانش آموزان و معلمان زیاد که ممکن است هر کدام فرهنگ های متفاوتی داشته باشند با چالش های بسیاری همراه خواهد بود، زیرا در برخی کشورها برای مثال آمریکا تنوع نژادی و جمعیتی بسیار زیاد است و تعداد مهاجران بالاست.برخی از چالش ها را مطالعه کنیم

روش‌ های یادگیری و آموزش

روش های آموزشی در نظام‌ های آموزشی کشورهای مختلف احتمالاً با هم تفاوت دارند و حتی ممکن است متناسب با نظام آموزشی آن کشور کتاب هایی با عناوین جدید برای کودکان تازگی داشته باشد و کودکان نیاز به توضیحات بیشتری برای درک یادگیری آنها دارند.

زبان جدید

زبان مادری کودکان در مدرسه هیچ استفاد ه‌ای ندارد و این می‌ تواند یکی از بزرگترین چالش‌ های آنان باشد و حتی به افت تحصیلی منجر شود چون ممکن است توضیحات معلمان و یا کتاب های خود را به خوبی متوجه نشوند.

مفهوم احترام و ادب

مفاهیم احترام، ادب و هنجارهای اجتماعی در هر کشور متفاوت است و از کودکان در محیط آموزشی انتظار می‌ رود که آن‌ها را رعایت کنند.برای مثال یکی از کودکان مراجعان ما این طور توضیح داد که نحوه برخورد با سیاه پوستان باید در کمال ادب باشد و در صورت هر گونه ایجاد سوتفاهم در رابطه با رنگ پوست آنها باید به مدیران پاسخ مناسب داد.

محیط یادگیری متفاوت

این محیط در برخی کشورها بر اساس رقابت و فردگرایی طراحی شده، در حالی که در برخی دیگر بر پایه تیم ورک بوده  و دانش آموزان با یکدیگر کارهای گروهی انجام می دهند.

نگرش‌ های متفاوت به دوستی

به عنوان مثال، در کشوری مانند کانادا، تنوع جمعیتی بسیار بالا است و کودکانی با فرهنگ‌ های گوناگون در کلاس‌ ها حضور دارند. در این محیط‌ ها، کودکان باید یاد بگیرند که چگونه با فرهنگ‌ های مختلف ارتباط برقرار کنند و ارزش‌ های آن‌ها را حفظ کنند، در حالی که دوستی و صمیمیت را نیز حفظ می‌ کنند.شاید حتی تعریف دوستی در ذهن آنها تغییر کند و انتظاراتش هم خوانی نداشته باشد و این خود باعث سردرگمی خواهد شد.

سازگاری کودکان با فرهنگ جدید بعد از مهاجرت

والدین عزیز این قسمت از مطلب را با دقت بخوانید. درست است که شما نیز در جریان مهاجرت و طی کردن مراحل روانی مهاجرت و شوک فرهنگی با مشکلات روحی و چالش‌ های مختلفی مواجه شده اید، اما بسیار مهم است که وظایف خود را نسبت به کودکانتان فراموش نکنید و به آن‌ها در فرآیند فرهنگ‌ پذیری در کشور جدید کمک کنید. نکات زیر می‌تواند به شما در این مسیر کمک کند:

کودکان باید تفاوت فرهنگ ها با یکدیگر را درک کنند

مسائلی نظیر تفاوت‌ های سنتی و مذهبی، نژادی، فرهنگی، برابری جنسیتی، تعصبات بی‌ دلیل، شایعات و خرافات، و نژاد پرستی از جمله موضوعاتی هستند که کودکان شما باید با آن‌ ها آشنا شوند. باید یاد بگیرند به تمامی فرهنگ ها احترام بگذارند و بپذیرند که برتری انسان ها به این مسائل نیست تنها باید تفاوت ها را بپذیرند.

سایر مشکلات کودکان را به صورت موردی مطرح می کنیم:

  • کودک زمانی برای سوگواری برای دوری از عزیزان و دوستان خود و سازش با تغییرات جدید نداشته است.
  • کودکان و حتی نوجوانان توانایی خوبی برای بیان احساسات جدید خود ندارند.
  • به کودک در مورد منافع مهاجرت گفته شده و او با این تصمیم موافقت کرده است و همانند شما آمادگی روحی لازم برای مهاجرت را نداشته است چون کمتر در جریان اتفاقات مهاجرت قرار گرفته است، اما اکنون از ناامید کردن شما می‌ ترسد.
  • کودک دچار بحران هویت شده است.
  • از آنجا که اغلب مهاجران دچار درگیری‌ های کاری و اداری زیادی هستند، شاید کودک زمان دو نفره و مفیدی را که با شما داشته از دست داده است و همین اضطراب او را افزایش می دهد.

علائم مشکلات روحی نوجوانان و کودکان بعد از مهاجرت

با توجه به توضیحاتی که در بالا ذکر شد در صورتی که کودکان نتوانند با چالش های بالا به خوبی کنار بیایند ممکن است کم کم با علائمی مشکلات روحی خود را بروز دهند به هر حال عدم داشتن حل مسئله دراین موقعیت ها کم کم باعث افزایش استرس و اضطراب بعد از دوران مهاجرت خواهد شد. این علائم را بدانید:

  1. اضطراب و نگرانی
  2. افسردگی
  3. اختلالات خواب
  4. اختلالات رفتاری
  5. افت تحصیلی
  6. بروز خشونت
  7. افزایش درون گرایی یا تنهایی
  8. عدم علاقه به مدرسه یا فعالیت‌ های روزمره
  9. تغییرات در تغذیه و وزن
  10. مشکلات جسمی بدون علت آشکار

راهکارهایی برای حل مشکلات کودکان بعد از مهاجرت

به طور کلی، درک عوامل زمینه‌ ساز اضطراب کودکان مهاجر و ارائه حمایت‌ های لازم و مناسب، می‌ تواند به مدیریت بهتر این استرس‌ ها کمک کند و به کودکان کمک کند تا بهتر با چالش‌ های مهاجرت خود سازگاری یابند.

کودکان را به پرسیدن سوالات تشویق کنید

مهاجرت در دوران کودکی می‌ تواند باعث به وجود آمدن سوالات بسیاری برای فرزندان شما شود. برای مثال، مشاهده تفاوت‌ های میان سایر دانش‌آموزان در مدرسه (مانند تفاوت در لباس، رنگ پوست، رفتار و …) ممکن است کنجکاوی آن‌ها را برانگیزد. به عنوان والدین، تلاش کنید محیطی امن و حمایتگر ایجاد کنید تا فرزندتان بتواند با خیال راحت سوالاتش را با شما مطرح کند.

کمک به کودکان برای بهبود مهارت‌های زبانی

کم کم شروع کنید، به زبان انگلیسی (زبان اصلی کشور مقصد) با کودکان صحبت کنید. اگر خودتان هم به اندازه کافی به این زبان تسلط ندارید، بررسی کنید که آیا مدرسه کودکان شما کلاس‌ های زبان خارجی دارد یا نه و یا در ایونت هایی شرکت کنید که برای آموزش زبان مناسب هستند.

کارهای خوب آنها را بیشتر ببینید

به هر حال آنها در حال یادگیری زبان ، فرهنگ ، رفتارجدید هستند در صورت انجام هر یک از این وظایف آنها را تشویق کنید همچنین آنها از شما الگو می گیرند بهتر است نمونه‌ هایی از رفتارهای پذیرفته شده و مثبت را جلوی آن‌ها تکرار کنید.

کمک به سازگاری با فرهنگ جدید

هرگاه کودک شما درباره یک تفاوت فرهنگی یا سنتی که تازه در مدرسه یاد گرفته یا با آن برخورد کرده صحبت می‌کند، با دقت و توجه به او گوش دهید. شما نیز می‌توانید تفاوت‌های مهم‌تر و برجسته‌تر را از طریق داستان و روایت برای او توضیح دهید. به طور کلی، آن‌ها را تشویق کنید که این تفاوت‌ها را بپذیرند و از آن‌ها بیاموزند.

کمک از مشاور روانشناس کودک

اگر نمی توانید به تنهایی هر یک از این چالش های مطرح شده با کودکان خود را برطرف کنید و یا اگر احساس می کنید که دیگر کودک شما وارد مرحله افسردگی بعد از مهاجرت شده است می توانید با متخصصین تراپیدو برای مشاوره روانشناسی مهاجرت کمک بگیرید تا بهتر بتوانید این زمان را مدیریت کنید